{ "title": "Bernese Dağ Köpeği", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/bernese-dag-kopegi(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:38:39", "author": "Müşir", "article": [ { "article": "Bernese dağ köpeği, kökeni İsviçre olan özel tür bir köpektir. Son derece güçlü ve büyük olan Bernese dağ köpeği aynı zamanda Alplerde yetişen özel dört türden bir tanesidir. Bernese dağ köpeği bu adı İsviçre'nin Berne şehrinden almıştır. Bernese'nin Türkçe karşılığı Bernelidir. Yani Berneli dağ köpeği olarak bilinmektedir. Soyu en eski köpeklerden olan Bernese dağ köpeğinin ırkı Roma zamanına kadar dayanmaktadır. Hatta rivayetlere göre o zamanlarda özel zırhlarla kuşanıp savaşa götürüldükleri de söylenmektedir.

Bernese Dağ Köpeğinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Bernese dağ köpeği İsviçre'de büyük olmaları nedeniyle pek çok günlük işlerde kullanılmaktadır. Çoban köpeği olarak, ev köpeği olarak ya da süt arabası köpeği olarak Bernese dağ köpeğine rastlamak mümkündür. Bernese dağ köpeği üç renkli ve 2 kat tüylü canlıdır. Bernese dağ köpeğinin alnında nişane adı verilen özel bir beyazlık bulunmaktadır. Bu beyazlık devamından köpeğin karnına doğru inmektedir. Bu beyazlık genellikle hac işaretine benzetilmektedir. Bernese dağ köpeğinin üçgen ve düşük kulaklara ve küt bir burna sahiptir. Bernese dağ köpeği sert mizaçlı bir köpek olsa da son derece uysal olmaktadırlar. Özellikle de çocuklara karşı şefkatli ve vefalı olan bu tür, bu özellikleri nedeniyle sahiplerinden uzak kalmak istemezler. Bernese dağ köpeği geniş alanlarda yaşamayı seven bir türdür. Çok zeki olan bu tür kolayca eğitilebilmektedir.

Bernese Dağ Köpeğinin Beslenmesi

Bernese dağ köpeği yavruluktan itibaren özel şekilde beslenmesi gereken köpek türüdür. Bu nedenle mama seçiminde dikkat etmek gerekmektedir. Yavru Bernese dağ köpeği ilk haftalarda anne sütüyle beslenerek hızlı bir şekilde büyürler, dördüncü haftadan itibaren kuru mamayla tanışan yavrular, özel kuru mamalarla beslenebilmektedirler. Yavru Bernese dağ köpeğinin gün içerisinde üç öğün beslenmesi gerekmektedir. Belirli bir erişkinlikten itibaren öğün sayısı ikiye düşürülebilmektedir. Bernese dağ köpeğinin beslenmesinde önemli olan nokta yemeklerinin her zaman aynı vakitte verilmesidir. Bernese dağ köpeği yemek seçen hayvanlardır. Ağızlarına sert bir yiyecek gelmeleri halinde bu yemeyi reddetmektedirler. Daha çok yaş haldeki konserve mamalar bu tür için uygundur. Bunun yanı sıra belirli zamanlarda diyet mamaların verilmesi de gerekmektedir. Çünkü Bernese dağ köpeği tıpkı insanlar gibi bir bünyeye sahiptirler. Aşırı kilo almaları halinde sağlık sorunları ile karşılaşmaları muhtemeldir. Bu nedenle Bernese dağ köpeğine verilmemesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. Soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin pişmiş halleri dahi bu tür için zararlıdır. Bunların yanı sıra çocukların verebilme ihtimaline karşı çikolatadan uzak tutma gerekir. Çünkü çikolata bu türde bayılma ve komaya kadar zararlar verebilmektedir. Mantar, somon, brokoli, üzüm, yapay tatlandırıcılı besinler, turunçgiller, karaciğer, fındık, süt ve süt ürünleri, patates, yumurta, balık, fasulye, şekerli gıdalar, artık yemekler ve mayalı hamur Bernese dağ köpeğine verilmemesi gereken diğer besinlerdir.

Bernese Dağ Köpeğinin Üremesi

Bernese dağ köpeği ortalama olarak 18 aylık olduklarında cinsel erişkinliğe ulaşırlar. Ancak erkek Bernese dağ köpeği 6 aylıkken döl verecek düzeye gelebilmektedir. Sağlıklı bir Bernese dağ köpeği yaklaşık olarak 9 sene cinsel olarak faal olabilmektedir. Bu tür bu cinsel olgunluk döneminde sürekli olarak çiftleşmeye hazırdır. Bernese dağ köpeğinin dişisinin üreme için dört farklı dönemi bulunmaktadır. İlk dönem proestrustur. Bu dönemde dişi çiftleşmek için erkek köpeğe son derece çekici gelmektedir. Diğer bir ifadeyle bu dönem kur dönemidir. İkinci dönem estrustur. 9 gün süren bu dönem dişiyle erkeğin yakınlaştığı dönemdir. Çiftleşme bu dönemde meydana gelmektedir. Üçüncü dönem diestrus dönemidir. Bu dönem dişinin hamilelik dönemidir. Dişi Bernese dağ köpeğinin hamilelik süresi 1 ayla 90 gün arasındadır. Dördüncü ve son dönem anestrus dönemidir. Bu dönemde dişi hiçbir cinsel aktivitede bulunmaz. Bu dönem ortalama 3 ay sürmektedir.

Dişi Bernese dağ köpeği doğum yaklaştığında yavrularını doğuracağı yer için kendisine yuva yapmaktadır. Doğum yaklaştığında ise dişinin vücut ısısı düşmektedir. Bu durum sonrası 24 saat içinde de ilk sancılar görülmektedir. Normal koşullarda dişi doğumunu rahat bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu doğum çok kısa sürmektedir. Yeni doğan yavruları anne Bernese dağ köpeği yalayarak temizlemektedir. Bu yalama işlemi başka amaçlardan ötürü üç hafta kadar sürebilmektedir.
" } ] }