{ "title": "Kar Köpekleri", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/kar-kopekleri.gif", "date": "21.01.2024 10:27:48", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kar köpekleri genel olarak, kızak çekme, ren geyiği çobanlığı ve bekçilik görevlerinde kullanılmışlardır. Bütün dünyada tanınan ve oldukça da ilgi gören bir köpektir. Bu türün dünyada bu denli tanınmasının nedeni; Yıllar önce Alaska'da yaşanan bir difteri hastalığının salgınında ilaç taşınmasında önemli bir rol oynamış olmalarıdır. Soğuk iklim köpekleri olduğu için, tüy yapıları da onları bu soğuktan korumak için şekillenmiştir ve bu nedenle sıktır. Yapıları gereği, baskıyı ve itaati sevmeyen, çok söz dinlemeyen, özgür ruhlu köpeklerdir. Bu nedenle çok fazla eğitilemezler. Tasma takılması, bir yere kapatma gibi şeyler onların doğalarında yoktur. Çünkü, tamamen kendi içgüdüleriyle yaşarlar. Bu özelliklerini kaybetmemişlerdir. Çocuklara karşı çok hoşgörülüdürler. Aslında herkesle iyi geçinirler. Ama kuş, fare gibi küçük hayvanları avlamak isterler. Yalnız kaldıklarında sıkılıp evdeki eşyaları kemirebilirler. Gereksiz yere havlamaz ama uluyabilirler.

Kar köpekleri, zeki, fazlasıyla oyuncu, sahibine bağlı ama haylaz ve inatçıdırlar. En önemli özelliklerinin başında, bu köpeklerin oldukça sevgi dolu bir yapıya sahip olmaları gelmektedir. Bu köpekler, uzaktan oldukça çekici görünürler. Bunun nedeni ise; Hem dış görünümleri hem de masmavi olan gözleridir. Çok kolay öğrenirler ancak komutlara cevap almak için sabır ve tutarlılık gerekir. Sıcağı hiç sevmezler. Hava sıcak olmadığı sürece koşup oynamayı çok severler. Bu köpekler 10 ile 13 yaşına kadar yaşayabilmektedirler. Ağırlıklarına bakıldığında ise yetişme çağındaki erkek kar köpeklerinin ağırlıkları 20 ile 27 kilogram arasında değişirken, dişilerin ağırlıkları 10 ile 26 kilogram arasındadır. Oldukça kuvvetli bir vücut yapısına sahiptirler. Özgürce koşup oynamayı sevdikleri için, apartman yaşamı için çok uygun bir köpek türü değildir. Oldukça fazla egzersiz gereksinimleri vardır. Yalnız olmayı hiç sevmezler.

Tuvalet eğitimleri, biraz zahmetli olabilmektedir. Eğer öğretilmek istenen şey onlara mantıksız gelirse, öğretilen şeyi yapmamakta direnirler. Genel anlamda diğer hayvanlarla oldukça iyi geçinirler. Dışarıda kendi başlarına dolaşmayı severler. Bunu bir kaybolma ya da kaçma olarak değerlendirmezler. Türkiye şartlarında bu tür köpeklerin beslenmesi tavsiye edilmez. Çünkü, doğal yaşamlarından ayrıldıkları için uyum sağlamakta zorlanmaktadırlar. Ama yine de beslemek isteyenler mutlaka vardır. Kar köpekleri, kesinlikle koruma köpeği değildirler. Hiçbir insan onlar için tehlike durumu değildir. Aynı zamanda onlar da korkulacak kadar tehlikeli bir ırk değildir. Ama iklim yapısı kendisine uymayan yerlerde yaşayan kar köpekleri, zaman zaman agresif olabilirler.

Kar köpeklerinin konsantrasyonları çok güçlü değildir. Bu nedenler onlara sürekli enerji gücü verilmelidir. Kar köpeği alırken, yavru ya da erişkin olması önemli değildir. Çünkü, bir ortama ve bir insana bağlılığı sonsuza kadar sürmediği için, nasıl aldığınızın çok önemi yoktur. Ama sahibini bildiğiniz, aşılarının düzgün yapıldığından emin olduğunuz kar köpeklerini almanız gerekir. Erişkin kar köpeği alırsanız bakımı daha kolaydır. Yılda iki kez olan tüy dökme mevsimi dışında çok yoğun bir bakım gerektirmezler.
" } ] }