{ "title": "Köpek Bakımı", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/kopek-bakimi.gif", "date": "20.01.2024 10:34:52", "author": "Hazal", "article": [ { "article": "
Köpek bakımı, köpeğinizi aldığınızda, onu evinize getirdiğiniz andan itibaren başlayacaktır. Bunun sorumluluğu tamamen size aittir. Öncelikle köpeğinizi ev ortamında bakacaksanız, onun kendisini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olmalısınız. Evde köpeğinize ait olan, kendisini rahat hissedebileceği, güvende olacağı bir yeri olmalıdır. Köpeğiniz yavruysa, ona zarar verebilecek her şeyi ortadan kaldırmalısınız. Bunları düzenledikten sonra köpeğinizin bakımı sırasında nasıl besleneceğini, sağlığını, hastalıklarını ve hangi durumlarda veterineri ziyaret etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Bunlar köpeğinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Köpeğin yıkanması ve tımarlanması

Köpek sağlığında yıkama ve tımarlama işlemlerinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Yıkama sırasında özel ilaçlı sabunların ve şampuanların kullanılması, köpeğin bit ve pirelerden korunmasına yardımcı olduğu gibi, tüylerinin daha canlı ve parlak olmasını sağlayacaktır. Köpeklerin ter bezleri olmadığından, çok sık yıkanmasına gerek yoktur. Sık yıkandıklarında cildin PH değeri bozulacağından, cilt sorunları yaşayabilirsiniz. Bunun belli aralıklarla yapabilirsiniz. Tüylerinin taranmasını ise birkaç günde bir yapmalısınız. Bu işlem köpeğin cildindeki kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Bu sayede egzama gibi cilt sorunlarından kurtulur. Tüylerin karışık görünmesini engellediğinde, köpeğinizin daha şirin ve güzel görünmesine yardımcı olur.

Köpeğe tuvalet eğitimi verilmesi

Tuvalet eğitimini verebilmeniz için köpeğinizi şartlandırmanız gerekir. Bunun en güzel yolu ödüllendirme yoluna başvurmalısınız. Öncelikle nereye çiş ve kaka yapması gerektiğini belirlemelisiniz. Burası yemek yediği ve su içtiği alandan uzak olmalıdır. Genellikle uykudan kalktıktan sonra, yemek yedikten sonra, oyun sırasında ya da su içtikten sonra tuvalet ihtiyacını gidermek isteyecektir. Kendi etrafında koklayarak döndüğünde, hemen köpeğinizi hazırladığınız yere götürmelisiniz. Buraya kakasını ve çişini yaptığında onu ödüllendirmelisiniz. Bunu yapmadığı takdirde sert bir sesle onu cezalandırmalısınız. Ceza amacıyla sert hareketler ya da yemeğini vermeme gibi eylemler yapmayın. Bu eğitim 15 gün kadar devam ettirildiğinde, köpeğiniz tuvalet eğitimini tamamlamış olur.

Köpeğin düzenli olarak muayene edilmesi
Köpeklere egzersiz yaptırmak

Köpeğinizin sağlığı için egzersiz yaptırmanızın önemi büyüktür. Bu köpekler için hem eğlence hem de enerjilerini atmaları için uygun bir yöntemdir. Köpeğinizin obez olmasını önler ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Çünkü obezite köpeklere hem acı verir hem de ölümlerine sebep olabilir. Eklem iltihabı, diyabet ve kalp krizi gibi olumsuz durumların yaşanmasına neden olur. Egzersiz yapılan zamanlarda köpeğinizle yürüyüşe çıkabilir, top oynayabilir ve eğlenceli olabilecek her türlü aktiviteyi yapabilirsiniz. Uzağa attığınız bir şeyi getirmesini isteyebilir, siz de onunla birlikte eğlenebilirsiniz.

Köpeklere eğitim verilmesi

Köpeğinize eğitim vermeniz onun güvende olmasını sağlayacaktır. Eğitilen köpek aile bireyleriyle birlikte her türlü aktiviteye katılabilir, çoğu ortamda bulunabilir. Köpeğiniz daha sosyal olma fırsatı yakalayabilir. Bu onun sağlığına etki edecek bir unsurdur.

Köpeklere yapılacak ilk yardım

Köpek hastalıkları hakkında ön bilgiye sahip olmanız gerekir. Bir hastalık durumunda, bazı hallerde sizin yapacağınız ilk yardım onun yaşamını kurtaracak bir davranış olabilir. Köpeğinize ilk yardımı kendi olanaklarınızla uygulayarak, veterinere götürebilirsiniz.

Köpeklerin veterinere götürülmesi gereken durumlar

Kendi başınıza köpeğinizin her türlü sağlık sorunuyla başa çıkamazsınız. Bunun için profesyonel destek almalı, köpeğinizi veterinere götürmelisiniz.
" } ] }