{ "title": "Köpek Eğitimi", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/kopek-egitimi.gif", "date": "21.01.2024 16:01:44", "author": "Velud", "article": [ { "article": "
Köpek eğitimi, köpeğin ödüllendirildiği ve cezalandırıldığı bir sisteme dayanır. Bunun uygulanması sırasında verilen komutlar kararlı olmalı, ciddi bir ses tonuyla verilmelidir. Eğitim sırasında ciddiyetin elden bırakılması halinde, köpeklerde aynı tepkiyi verecektir. Bu eğitim süresinin uzamasına ve köpeğin eğitimden uzaklaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle disiplin verilecek eğitimde en önemli unsurdur. Köpeğin istenen bir hareketi doğru şekilde yapması halinde, mutlaka ödüllendirilmesi gerekir. Bu etken özellikle eğitimin başında daha sık yapılmalı, giderek azaltılmalıdır. Ödül denilen kavram sevgi gösterisi olabileceği gibi, bir yiyecekte olabilir. Bu eğitimi verecek kişinin uygulamasına bağlıdır. Köpeğe verilecek ceza ise sadece yapacağı yanlışlardan sonra verilmelidir. Bunlar fiziksel ya da sözlü ceza olarak uygulanabilir. Fiziksel ceza kavramı köpeğin eğitim tasmasının sert bir şekilde çekilmesi şeklinde olmalıdır. Ancak bu cezanın sizden geldiğini hissetmeyeceği şekilde verilmesi gerekir. Sözlü ceza ise sert bir şekilde \"hayır\" komutu şeklinde olmalıdır.

Köpek eğitiminde temel kurallar nelerdir?
Köpek eğitimi neden gereklidir?

Köpeğin sahibiyle ve bulunduğu ortamla uyumlu yaşamasını sağlamak için, eğitim alması şarttır. Bu eğitimi alan köpekler daha mutlu olurlar. Bunun sağlanması için bazı kurallara uymak gerekir. Bunlar;

İyi bir köpek seçilmeli: Köpeğin seçimi dış görünümüne ya da sempatik olmasına göre yapılmamalıdır. Yapılması gereken köpeğin zekâsının, hareket kabiliyetinin, cesaretinin, dikkatini, oyun içgüdüsünün, çalışkanlığının ve motivasyonunun değerlendirilmesi şeklinde seçim yapılmalıdır.

Yetiştirme doğru yapılmalı: Köpeğin bakımı, beslenmesi, egzersizleri ve oyunları özenle yapılmalıdır.

Doğru zamanda doğru eğitim vermek: Köpeği yavruyken gelişim evresine uygun şekilde eğitmek, zorlanmamasına ve sıkılmadan eğitim almasına sebep olur.

Köpek eğitimine ne zaman başlanmalıdır?

Köpek sahibi olmaya karar verdikten sonra, aile bireyleriyle alacağınız köpek hakkında uzlaşarak köpek sahibi olmalısınız. Burada dikkat edeceğiniz şey, köpeklerin sahiplerini seçme şansı yoktur. Onları seçenler bizleriz. Bu nedenle mutlu ve eğitimli köpek yaratmak için biraz hassas davranmalısınız. Köpeğinizi yavruyken aldığınızda, eğitimi de başlamış olur. Öncelikle yeni evine alışmasını, yeme içme alışkanlığı kazanmasını, etrafa zarar vermemesi gerektiğini, tasma alışkanlığını, adını öğrenmesini ve havlamaması gerektiğini öğretmelisiniz. Ona sabırla yaklaşmalı, gelişim süreçlerinde gereken eğitimlerini tecrübeli kişilerden aldırmalı ya da siz verebileceğinize inanıyorsanız, kendiniz vermelisiniz. Köpek eğitiminin ilgi istediğini, hayvan sevgisi gerektirdiğini, sabır ve tutarlılık istediğini, tecrübe ve bilgi gerektirdiğini unutmadan, mutlu köpekler yaratın.
" } ] }