{ "title": "Köpek Isırması", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/kopek-isirmasi.gif", "date": "21.01.2024 14:52:29", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Köpek ısırması, hepimizin başına gelmese de sık rastlanan bir durumdur. Daha çok bacak ve kolda ısırma sonucu oluşan yaralar, ısırma şekline ve ısıran köpeğin büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu ısırma olayında aklımıza ilk olarak gelen şey kuduz tehlikesidir. Bu konuda doğru bilindiği sanılan fakat birçok yanlış durum mevcuttur. Bir köpek eğer kuduz virüsü kapmışsa, 10 gün içerisinde ölür. Yani kuduz virüsünün insana geçebilmesi için köpeğin 10 gün önce, kuduz virüsünü kapmış olması gerekir. Bu nedenle kuduz virüsü kapan köpeğin ömrü en fazla 10 gün olduğu için her sizi ısıran köpeğin kuduz olasılığı çok azdır. Her köpek ısırması, tehlikeli değildir. Özellikle hayvan sahibi varsa ve düzenli olarak aşısı yapılıyorsa korkmaya gerek yoktur. Ama eğer hayvan durup dururken saldırmışsa ve ağzından salyalar akıyorsa, üstüne üstelik sahibi belli değilse ve ısırıp kaçmışsa o zaman önleminizi almanız gerekir. Çünkü; bu hastalığın tedavisi yoktur. Alınması gereken tek önlem; Isırılma sonrası yapılacak olan aşı ve serum tedavisidir. Köpek ısırması olayında aşılamaya gerek olmayan durumlar da vardır. Mesela; Köpeğin kuduz bir hayvan tarafından ısırılmadığını biliyorsak, köpek denetiminiz altındaysa, ısıran hayvan aşılıysa, köpeği kızdırdığımız için ısırıldıysak, bilmediğimiz bir köpek olduğu halde onu okşamış ve kucağımıza almışsak, onun dışkısı ve idrarıyla temas etmemişsek, yılan, kurbağa gibi soğuk canlılar tarafından ısırılmışsak veya temas etmişsek aşı olmaya gerek yoktur.

Kuduz virüsü kapmış bir köpekte bazı belirtiler gözlemlenmektedir. Eğer köpek küçük bir çocuğu ısırdıysa, hemen aşı tedavisine başlarsanız çocuğun travma yaşamasına neden olabilirsiniz. Bunun yerine ısıran köpeği gözetim altına alarak onun davranışlarını takip edebilirsiniz. Mesela; Kuduz olan köpeğin yeme isteği azalırken su içme isteği artar. Yara olan yerini sürekli kaşır. Gözlerinde irileşme ve kızarıklık oluşur. Daha sonra da giderek bilinci kaybolur ve hırçın olmaya başlar. Bu durumda aşı tedavisi kaçınılmazdır. Aşıdan önce siz de birtakım bakımlar yapabilirsiniz. Örneğin; Isırılan kısmı bol su ve sabunla bolca köpürterek yıkayınız. Sabunla yıkamanın nedeni ısırılan yerdeki tükürükle bulaşan virüsü temizleyerek vücuda nüfuz etmesini engellemektir. Sonra sizi sıkan takılarınız veya giysiniz varsa çıkarmalısınız. Isırılan bacağı veya kolu hareketsiz bir şekilde sabitlemelisiniz. Daha sonra kişiyi hastaneye götürerek gerekli müdahalenin yapılmasını istemelisiniz.

Köpekler Neden Isırır?
Köpek IsırmasıOlayını Yaşamamak İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?
En Fazla Saldırgan Olan Köpek Irkları
" } ] }