{ "title": "Kuduz Köpek", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/kuduz-kopek.gif", "date": "21.01.2024 10:47:30", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Kuduz, genel olarak kuduz olmuş bir köpeğin ısırması sonucu oluşur ve bu hastalığın tedavisi yoktur. Öyle ki kuduz bulaşan insan, suyu gördüğü zaman korkar, herkesten kaçar, aynaya baktığı zaman kendisini köpek olarak görür ya da böyle bir hisse kapılabilir.

Kuduz Köpek Belirtileri  
Kuduz Köpek Tarafından Isırılan Kişinin Yapması Gerekenler 
Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekli
Kuduz Tedavisi 

Kuduz tedavinin iki amacı vardır. Birincisi, ısırık bölgesindeki yaranın tedavi edilerek vücuda giren virüslerin sayısını olabildiğince azaltmaktır. İkincisi ise vücuttan uzaklaştınlamayan virüslerin etkinliklerinin önlenmesi amacıyla hastaya aşılar aracılığıyla direnç direnç kazandırmaktır. Isırılan yer iyi bir şekilde temizlendikten sonra, yaranın çevresine kuduz virüsüne karşı hazırlanmış serum takılır. Isırık yarasının kapatılmaması gerekir. Kuduz ısırığı olaylarında hastanın kilosu başına 20 ünite serum verilmelidir. Toplam dozun yarısı yaranın çevresine iğneyle, diğer yarısı ise herhangi bir bölgeden kas içine enjekte edilmelidir. Kuduz aşısı, karın derisi altına 2-3 gün arayla toplam 14-20 aşı uygulaması biçiminde devam ettirilir. Gecikmiş olan vakalarda ise hastaya 24 aşı yapılması gerekir. Kuduz olaylarında erken tedavi çok önemlidir. İnsan ya da hayvan fark etmez, her türlü ısırılma olaylarında ısırılan kişinin mutlaka kuduz hastanesine başvurması gerekir. Kişi ısırıldıktan sonra, kuduz şüpheli köpek ayrı bir yere konularak 10-15 gün gözlenmelidir. Eğer yapılan gözlemler sonucu köpek kuduzsa, bu süre boyunca ısırılan kişi klasik kuduz tedavisine alınır.

Kuduzdan korunmanın en iyi yolu, sokaklarda başıboş dolaşan köpeklerin ve benzeri hayvanların barınaklarda korunma altına alınmasıdır. Özellikle evcil hayvanlarınıza düzenli olarak aşılarını yaptırmanız gerekir. Günümüzde yayılması tam olarak denetim altına alınamamıştır. Ama halk sağlığı önlemleriyle ve bilinçlendirme ile bu hastalığın giderek yaygınlaşması büyük ölçüde önlenmiştir.
" } ] }