{ "title": "Mastif", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/mastif.jpg", "date": "21.01.2024 03:18:50", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Mastif, Köpek grupları içerisinde iri bir köpek cinsidir. Mastif olarak birçok tür ve ırk vardır. Bunların hepsine genellikle Molossus ırklar denilmektedir. Hepsinin bir tek ırktan geldiğine inanılmaktadır. Mastifler tarihler boyunca genelde savaş köpekleri ve bekçi köpekleri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca iki binli yıllarda Romalılar mastifleri arenada dövüşmeleri için kullanırlardı. Bunun dışında bazı Asya ve Avrupalılara göre üç binli yıllara kadar uzanan bir geçmişe sahiptirler.

Mastif türleri
Mastif ırkları içerisinde en çok bilinen ve en ağır ırk olan İngiliz Mastifi'dir. Erkek türleri ortalama olarak doksan kilo üzerine kadar çıkabilir. Kaslı sağlam yapılı ve son derece kuvvetli bir köpektir. Mastiflerin kafa yapısı kare şeklinde ve burnu kısa yapılı bir hayvandır. Geneldeki ne rengi olursa olsun gözlerinin çevresi ve burun çevresi siyah renkli maskeleri vardır. Gözleri küçük açık kahverengi ve yuvarlaktır. Küçük üçgen şekilde olan düşük kulakları koyu renkli bir yapıdadır. Mastif köpeklerinin dişleri, makas kapanışı veya hafifçe alt dişler ileride olacak şekilde bir kapanış olur. Kuyruğu ise giderek daralan bir yapıda olup, uzunluğu diz eklemi hizasına gelecek şekildedir. Dış kürkü ise altın sarısı renginde ve kısadır. Açık kahverengi, koyu kahverengi ve açık kahve bantlı, sarımsı bir kahverengi, gümüş, kaplan rengi ve kayısı rengi olabilmektedir.

Mastiflerin karakteristik özellikleri nelerdir?

Mastifler kökeninde güçlü koruma ve dövüş yapısı ile ok değerli bir ırk olmuştur. Günümüzdeki mastifler ise daha çok kendine güvenen, nazik sabırlı ve dikkatli olması özellikleri ile dikkati çekmektedir. Ağırbaşlı ve seki yapıda olan mastifler nadiren havlayanı fakat ailesini ve bölgesini koruma içgüdüsü ile son derece gelişmiş bir yapıdadır. Boyutlarının büyüklüğünden ötürü çocuklar için tehlikeli olsa da normalde aşırı sakin sabırlı ve sevecen bir yapısı vardır. Bu arada mastif köpeklerine asla el kaldırılmaması gerekir. Çünkü doğuştan bir bekçi köpeğidir. Sahibinin kabul etmemesi dışında bölgesine asla yabancıların girmesine izin vermez. Yalnız tavrı saldırı değil kişiyi sınırda tutmaktır. Mastif köpeklerine koruma eğitim verilmesine gerek yoktur. Diğer cins köpekler ile kavga etme eğilimleri olduğundan bir mastif türünün sosyalleşmesi çok önemlidir.

Mastif köpeklerinde hastalık yatkınlığı

Hastalık olarak yatkın olduğu rahatsızlıklar
Mastif köpeklerin yaşam ömürleri, sekiz ile on yıl arasındadır. Irk grubu olarak tam bir işçi köpeğidir. Kökeni ve en çok bilineni İngiliz Mastifleridir. Yaşadığı ortamlar ılıman bir iklim olmasının yanında yetiştirme ve beslenme yerleri genellikle bahçeli evlerdir. Ayrıca tüy dökümü orta derecede oluşundan ötürü tercih edilen bir türdür.
" } ] }