{ "title": "Panter", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/panter.jpg", "date": "19.01.2024 00:46:28", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Panter: Etçil bir memeli türüdür. Pars olarak da bilinir. Kedigiller ailesinden olup Asya ve Afrika'nın birçok yerinde yaşarlar. Açık sarımtırak postu halkalı siyah benekleri vardır. Vücut uzunlukları 1.5 metre, kuyruğu 1 metre, vücut ağırlığı 50 kg kadardır. İyi bir sıçrayıcı ve tırmanıcıdır. Antilop ve diğer memelileri yiyerek beslenirler. Kara panter, İran parsı, Cava parsı, Afrika parsı, Çin parsı gibi çeşitleri vardır ve ortalama 20 yıl yaşarlar.

Panter: Pars ya da Panter olarak da bilinir, kaplan ve aslandan daha küçük ve hafiftir. Kuyrukla beraber 210-270 cm boyunda, ortalama 50 kg ağırlığındadır. Postu açık sarı olup, sırt ve yan taraflarında siyah halka şeklinde benekler bulunur. Beneklerin orta kısımları post renginden daha koyudur. Beneklerinden dolayı çıta ve jaguar ile karıştırılır. Leoparın benekleri halkalı, çıtanın benekleri ise doludur. Ayrıca çıtanın gözlerinin altında çenelerine doğru siyah çizgi uzanır. Jaguarın koyu çemberlerinin ortasında ise siyah koyu bir leke bulunur. Leopar bulunduğu yere çabuk adapte olur. Postundaki lekeler çevreden ayırt edilmesini zorlaştırır, ona üstün bir kamuflaj özelliği sağlar. Bu sayede avlarına rahatlıkla yaklaşır. Yarı çöllerde, sulak ormanlarda ve dağlarda yaşarlar. Türkiye'de Güney Toroslar ve Aydın'da nadir de olsa görülür. Rengi genelde açık sarı olmakla beraber, rengi siyah olanına da rastlanır bunlara kara panter denir.

Panter: Evcil sığırlara, koyunlara, maymunlara, geyiklere ve antiloplara pusu kurar, sinsi, hilekâr ve yırtıcıdır. Evlere girerek evcil köpekleri boğar ve götürürler. Maymun ve köpek etine düşkündürler. Avını ensesinden yakalayıp boynunu kırarak ve şah damarını keserek öldürürler. Diğer yırtıcılara karşı çoğunlukla avını bir ağacın yüksek dallarına çıkarak yerler. İnsan yiyenleri de vardır. Leoparlar çiftleşme mevsiminin dışında yalnız olarak dolaşmayı severler.

Yılın herhangi bir ayında çiftleşir, 98-105 gün gebe kalırlar. Dişisi; bir kaya oyuğunda veya devrik bir ağacın kökleri arasında gözleri kapalı 2 ile 5 yavru doğururlar. Yavruların gözleri 10 gün sonra açılır. Gelişince annelerine yardım ederler. 2 yaşında annelerinden ayrılırlar.
" } ] }