{ "title": "Yavru Köpek", "image": "https://www.kopekler.gen.tr/images/yavru-kopek.gif", "date": "21.01.2024 22:15:26", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Yavru Köpek, alırken öncelikle dış görüntüsüne dikkat etmek gerekiyor. Bunun bir manevi yönü var, bir de sağlık yönü. Bir pet shopa gittiğiniz zaman eğer birkaç tane yavru varsa, özellikle sizinle iletişimi en iyi olanı tercih etmeniz önerilir. Veterinerlere göre, öncelik her zaman köpeğin sizi seçmesindedir. Dolayısıyla size en yakın gelene, size en çok ilgi gösterene öncelik tanımalısınız. Bunu seçtikten sonra köpeğin görüntüsünden sağlığıyla ilgili ipuçlarını algılamak gerekir. Gözlerine baktığınız zaman, zaten akıntısı olan hayvanın gözlerinin altında ıslaklık ya da iltihaplanma görürsünüz. Köpekte enfeksiyon söz konusuysa çapaklanma tarzında bir görüntü fark edersiniz. Buna dikkat etmek gerekir. Köpek seçiminde ikinci nokta ise yine üst solunum yollarıyla bağlantılıdır ve göz de buna dahildir. Burunda herhangi bir akıntı olup olmaması da önemlidir. Tüy yapısı köpek seçiminde çok önemlidir. Tüyler mat değil, parlak olmalıdır. Köpeğin tüylerinde özellikle kepeklenme veya o tarz bir şey varsa, bu sağlık problemi kaynağı olabilir. Köpek seçerken yavrunun, çevreye olan tepkisi de ölçülmelidir. Eğer bir kenarda yatıyor, yanına gelenler olduğu halde kafasını bile kaldırmıyorsa, bir tepki vermiyorsa, bu zaten yavru köpeğin genel durumunun iyi olmadığını gösterir.

Yavru Köpek Eğitimi

Genel olarak köpek eğitiminde ödüllendirme ve köpeğinizi cesaretlendirme önemlidir. Ama yavru köpek eğitimi denince bunlar bir kat daha önemli olmaktadır. Eğitime köpeğiniz eve gelir gelmez başlamalısınız. Hiçbir zaman erken diye bir şey yoktur. Yavru köpeğinizi başarılı bir şekilde eğittiğinizde, istenmeyen davranışlardan kurtulmuş ve tam olarak sizin istediğiniz gibi dost edinmiş olacaksınız. Yavru köpek eğitimlerinizin kısa ve eğlenceli olmasını sağlayabilirsiniz. Yavru köpeğinizin davranışlarını şekillendirmek için başta temel itaat komutları ile başlayın ve daha sonra bu komutlar üzerine daha ileri seviye komutları koyabilirsiniz. Yavru köpek eğitimi esnasında kesinlikle yetişkin olmayan bir hayvan ile çalıştığınızı unutmayın. Gerçekçi, sabırlı, esnek ve daima adil olun. Köpeğiniz sizin ona öğreteceğiniz hiçbir şeyi daha önceden bilmediği için, başta yapacağı hataları maruz görün ve bu hataları ileride tekrarlamaması için bol bol tekrar yapmalısınız.

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Henüz gözleri açılmamış yavru köpeklerin özenli bir bakıma ihtiyaçları vardır. Henüz gözleri açılmamış bir köpek bulduğunuzda bu onun henüz iki haftadan küçük olduğunu gösterir. İlk olarak yavrulara kuru, sakin ve sıcak bir köşe bulmakla işe başlayın. Tercihen bir kutu veya bir sepete bebekleri yerleştiriniz. Yüksek bir yere koymayın. Düşerek yaralanma ihtimali olabilir. Kutunun içine tüylü olmayan eski bir kazak ya da hırka koyun. Sıcak su torbasını bir havluya sararak 2-3 saatte bir soğumadan değiştirmek gerekir. Yanlarına koyarsanız, annelerinin sıcaklığının yerine geçecek ve üşüyerek hasta olmalarına engel olursunuz. Çok küçük yavru köpekler her 2-3 saatte bir beslenmelidir. Biberonla beslemeniz daha doğru olacaktır. Bir aylıktan küçük yavru köpekler, kendi kendilerine tuvaletlerini yapmakta zorlanırlar. Annelerinin yaptığı görevi sizin üstlenerek onları, her yemekten sonra nemli bir bezle masaj yaparak silmeniz gerekiyor. Bu sayede hem tuvaletlerini yaparlar hem de temiz kalırlar. Köpeğiniz için kulak, göz, diş, pati ve tüy bakımı haftalık kontroller ile yapılmalıdır. Küçük yaştan itibaren taranmaya, dişlerini fırçalatmaya, tırnaklarını kestirmeye alıştırmanız gerekir. Aşıları bitene kadar yıkamamanız gerekmektedir. Sonrasında yılda 5-6 kez özel şampuan ile yıkayabilirsiniz. Ama çok sık yıkamamanız gerekir. Çünkü çok sık yıkamak onlarda deri ve tüy problemlerine sebep olmaktadır.
" } ] }